Ce am invatat de la Restaurantul Ginger

Posted: November 1st, 2009 | Author: | Filed under: think out loud | Tags: , , , , | No Comments »

Saptamana trecuta am fost printre norocosii invitati ai restaurantului Ginger la o experienta epifanica despre mancare si vinuri.

Gazdele serii au fost cei doi patroni ai restaurantului (Cezar Filip si Doru Pencea), pasionati de bucataria internationala si vinuri, deopotriva. De altfel, restaurantul Ginger se mandreste cu o lista de 240 de vinuri, de la Zghihara de Husi pana la sampanii de mii de euro.

In ajutorul gazdelor au venit doi buni prieteni – Radu Popovici (reteteleluiradu.ro), care a si pregatit meniul delicios al serii, si Marian Timofti, somalier, care a vrajit pur si simplu invitatii cu pasiunea, cunostintele si vorbele frumoase despre vinuri.

Am invatat doua lucruri de baza, dar foarte importante, cu aceasta ocazie, pe care am si inceput sa le pun in practica.

1. Curiozitatea in bucatarie. Nu trebuie sa ramai blocat in cateva retete (mai degraba feluri de mancare) pe care stii sa le gatesti sau care iti sunt la indemana. Trebuie sa cauti mereu ingrediente noi, retete noi (modalitati de preparare) pentru lucruri pe care le mananci deja, sa le combini, sa experimentezi.

Deja mi-am sters din memorie asocierea orez=pilaf si am introdus in meniu orezul basmati. Chiar si cu ceva documentare online, la prima incercare l-am fiert prea mult. Cu toate astea, gustul orezului basmati te face sa uiti tot ce stiai despre orez. Am dat o tura si pe la raftul cu condimente de unde m-am intors cu verdeturi de provence, curry si candamon.

2. “Vinul este prietenul omului cumpatat” (Marian Timofti dixit).
Initierea in arta vinului de care am avut parte la restaurantul Ginger a lasat urme. Deja am inceput sa citesc cateva lucruri despre un vin, inainte sa-l cumpar, chiar daca e vorba de unul de 15-20 de lei,  de la supermarket.

Detalii complete despre retetele preparate si vinurile servite gasiti pe bucataras.ro si reteteleluiradu.ro.

Restaurantul Ginger este pe Calea Grivitei, langa podul Grant, aproape de intersectia cu Turda.