Amintiri de la colindat

Posted: November 27th, 2007 | Author: | Filed under: think out loud | 1 Comment »

Diana face colectie de amintiri de la colindat. Asta mi-a adus si mie aminte de lucruri lasate de mult in urma. Iata cateva dintre ele – de la tara, bineinteles.

Amintirea 1 – Steaua

Mersul cu Steaua e mai vechi chiar si decat Becalli. Cu Steaua merg copiii cei mai mici din sat si pe cand eram printre cei mai mici copii din sat, mergeam si eu cu Steaua.

Instrumentul propriu-zis este format dintr-o coada de matura, iar in varf are legat un ciurel (sita de cernut faina), cu un clopotel inauntru. Totul este impodobit in hartie colorata si creponata.

Colindul “Steaua sus rasare / Ca o taina mare” – imi aducea intre 50 de bani si maxim 2 lei la fiecare casa colindata.

Amintirea 2 – Viflaimul

Viflaimul este urmatorul in ierarhia dupa varsta. Cu Viflaimul se merge in doi pentru ca sceletul din lemn, in forma de nu-mi-aduc-aminte, incarcat cu clopotei si aceeasi hartie colorata, trebuie tinut din ambele parti.

Cu Viflaimul am fost o singura data, cu un prieten pe care nu-l vedeam decat in vacante cand venea la bunici. Atunci am fost cu colindul doar pe la rude, ca sa luam cei mai multi bani din prima..:)

Amintirea 3 – Flacaii

Pe vremea cand toate lucrurile erau asezate la locul lor, in sat existau barbatii insurati si baietii care asteptau sa se insoare – flacaii. In fiecare an, in ziua de Craciun, flacaii erau eroii satului si pe departe, cei mai vlajnici colindatori.

Liderii flacailor erau vataful (conducatorul suprem si cel care dadea tonul la colindat), contabilul si lautarul. Toata gasca de flacai se aduna la bufetul cooperativei agricole de productie, in centrul satului, la ora 6 dimineata. Ceremonialul de colindat incepe cu degustarea unei caldari de 10 litri de tuica fiarta cu boabe de piper, sa le dea tarie si forta pentru o zi intreaga de colindat.

Flacaii primeau cei mai multi bani pentru colindat. In functie de cati bani dadeau satenii la flacai, se vedea statutul lor social. “A lu’ Cornila a dat numa’ o suta…” / “Hai la popa, ca are bani…a strans tot anul de la pomelnice…”.

Din banii stransi, flacaii tocmeau lautari si organizau mare hora in sat.

Dar cele mai importante momente ale colindului erau cele de la casele fetelor nemaritate. Tinerele fecioare ale satului ieseau in intampinarea flacailor cand le auzeau vocile de barbati in devenire, colindand la casele invecinate.

Si flacaii veneau:
Lasa-ne lelita-n casa
Hou, hou
C-afara ploua si-ngheata
Hou, hou
Si ne uda hainele
Hou, hou
Si ne bat(e) mamele

Si uite asa, cate un flacau mai indraznet, lua fata la jucat, in timp ce restul continuau colindul si beau vinul gazdei, gandidu-se deja la urmatoarea casa, urmatorul colind, urmatoarea fata de jucat…

Mai are cineva amintiri? Dau la schimb pentru unele de la oras :)

 

 

 


One Comment on “Amintiri de la colindat”

  1. #1 dorin said at 6:46 pm on January 21st, 2008:

    l-ai gasit numai pe cornila….in tot satul…:D…ma cuprind amintirile apropos de ce “zici” tu aici…as vrea sa povestesc..dar emotia m-a cuprins atit de tare incat nu pot sa-mi pun ordine in minte….ce a trecut timpul…


Leave a Reply