Tabara de curatenie: Drumul PET-ului. Ultimul.
Posted: July 19th, 2007 | Author: Doru Persinaru | Filed under: pet, tabara de curatenie | 1 Comment »PET-ul, banalul recipient din plastic, este eroul principal al Taberei de Curatenie.
Pentru ca PET-ul, prin nu-stiu-ce-contexte-si-alinieri-ale-constelatiilor, ajunge in apa. In rauri, in lacuri, in Dunare, in mare.
Numai ca nici apa nu-l suporta si-l arunca pe uscat. Si cum ultimul petic de pamant pe care-l intalneste este chiar delta dunarii, well – va imaginati ce se intampla acolo…
Zona din care am adunat PET-uri in prima saptamana, la care am participat si eu, se numeste insula Sacalin, cu varianta Sahalin. Sau Sahalin, cu varianta Sacalin. Insula asta cica s-ar fi format undeva prin anii ’60, cand marea a inceput sa se avante mai cu putere inspre uscat. (mai multe despre geneza deltei, cautati singuri).
In 5 zile s-au adunat de pe aceasta insula peste 200 de saci de PET-uri. That’s a lot. Poate marea simplu, dar PET-urile astea nu mai sunt in starea lor imediat dupa ce au fost golite. Ele sunt pline cu nisip sau lichide in diferite stadii de degradare, murdare, turtite, neturtite, decolorate, mai noi, mai vechi.
In ce fel polueaza ele? – Principala informatie pe care am retinut-o este ca dureaza cateva sute de ani pentru ca un PET sa se degradeze complet. That’s a lot, din nou. Mai multe despre degradare, aici.
Ce se intampla pe urma? – pai in localitatile din delta dunarii (si in sfantu gheorghe, unde am fost noi) exista niste echipamente care preseaza PET-urile si fac astfel primul pas in reciclarea lor. Procesul continua intr-un mod pe care nu l-am aprofundat, dar ceea ce stiu e ca PET-urile reciclate nu sunt re-introduse in alimentatia publica.
Asadar, asta e drumul PET-ului, asa cum l-am vazut eu intr-o saptamana.
Cele 5 zile de strans PET-uri nu inseamna mai nimic pentru cele 365 de zile pe an in care alte PET-uri sunt aruncate oriunde, dar adunate cu alte zile de colectat si alti oameni entuziasti si alte organizatii care se implica, pot insemna ceva important.
Se numeste Sacalin dar localnicii ii tot spun Sahalin. Probabil influenta slavona.